Debelost pri psih

debelost pri psih

Debelost v razvitih državah postaja vse večji problem, kar velja tudi za domače ljubljenjčke. Statistični podatki za ZDA in Veliko Britanijo kažejo, da je predebelih že 40 % psov, kar je zelo visoka in zelo zaskrbljujoča številka. Kot vemo, debelost vodi v številne druge zdravstvene težave in vpliva na kakovost in dolgoživost psov.

Vzroki za nastanek debelosti

Vzroke za nastanek debelosti delimo na okoljske in notranje.

Preobilno hranjenje

Najpogosteje je za pojav debelosti odgovoren skrbnik, saj svojega psa hrani prepogosto, preobilno in z neprimerno hrano. Zelo težko se je namreč upreti ljubkim prosečim očem. Kljub temu se morate zavedati, da to ni primeren način izkazovanje ljubezni in naklonjenosti do psa, da spodbuja razvoj neželinih vzrocev obnašanja in obenem kvarno vpliva na zdravje. S tem, da ima pes dober apetit ni nič narobe, težava nastane kadar pretiravamo, tako s količinami kot sestavinami.

Premalo gibanja

Na razvoj oz. preprečevanje debelosti pomembno vpliva tudi življenjski stil skrbnika ter okolje, v katerem pes živi. Glede na hiter tempo življenja marsikomu zmanjka časa ali je preutrujen za nujno potrebne aktivnosti in sprehode s psom. Gibanje in aktivnosti niso potrebne in pomembne le za vzdrževanje fizične aktivnosti pač pa tudi zadovoljitev osnovnih potreb psa po vonjanju, druženju, izpostavlanju novim izkušnjam ipd. Veliko psov dolge ure preživi v stanovanjih, kjer imajo omejene možnosti gibanja, zato so zanje usmerjene aktivnosti še toliko bolj pomembne.

Starost

Polega vzrokov za nastanek debelosti, na katere lahko skrbnik z nekaj znanja, prilagajanja in upoštevanja edinstvenih potreb svojega psa, znatno vpliva, poznamo tudi druge dejavnike med katerimi so starost, genetika in zdravje ter kastracija/sterilizacija.

Potrebe po energiji se pri starejših živalih zmanjšujejo sorazmerno s potrebo in zmožnostjo gibanja ter upočasnjenih procesov v telesu. Temu primerno je treba prilagoditi tako količino hrane kot sestavine (manj kalorično hrano) in raven ter vrsto gibanja.

Sterelizacija oz. kastracija

Na obnašanje psov in potrebe po energiji ključno vplivajo tudi spolni hormoni. Pri steriliziranih samičkah in kastriranih samčkih tako upade želja po spolno pogojenem vedenju, gibanju, raziskovanju, morebitnemu razmnoževanju in s tem se zmanjšuje tudi potreba telesa po energiji. Temu primerno je potrebno ali zmanjšati količine hrane ali pa spremeniti razmerja hranil.

Genetika

Zelo pomembno vlogo pri nastanku debelosti igra tudi genetika. Presnova in njena učinkovitost je lahko povezana z različnimi boleznimi ali pa tudi pasmo. Najprepoznavnejši so dobrosrčni in okrogli Labradorci z nenasitnim apetitom. Ne glede na pasmo pa se pri psih pojavljajo tudi različne bolezni, kot so sladkorna bolezen, Cushingov sindrom in zmanjšano delovanje žleze ščitnice, ki dodatno vplivajo na nastanek debelosti. Ti psi poleg ustrezne prehrane potebujejo tudi veterinarsko spremljanje.

Posledice prekomerne teže psa

Debelost je resna bolezen, ki (lahko) vodi v številne druge zdravstvene težave in znižuje življenjsko dobo. Poleg tega trpi tudi kakovost življenja, zato je res zelo pomembno, da psom ponudite svežo in uravnoteženo prehrano, ki bo preprečila nastanek debelosti ali pa imela ključen pomen pri uravnavanju težav, ki so posledica debelosti.

Debelost dejansko pomeni, da telo skladišči prevelike količine maščobe. Te kvarno vplivajo na delovanje hormonov, pospešujejo vnetja v telesu, zvišuje oksidativni stres, bremenijo jetra, spodbujajo nastanek srčno žilnih bolezni, raka, ipd.. Visoka telesna teža obremenjuje mišično-skeletni sistem in povzroča degenerativne travmatkse ortopedske motnje in s tem še dodatno omejuje nujno potrebno gibanje.

 

Ocenjevanje telesne kondicije psa

ocenjevanje telesne teže psa

Zniževanje telesne teže

Preden se odločite, da boste psa shujšali se je potrebno zavedati, da bo to pomenilo spremembo življenjskega stila tako vas kot vašega psa. Dobro je da si naredite načrt in se procesa lotite postopoma. Najprej morate prepoznati razloge zaradi katerih ste se odločitili za hujšanje in ugotoviti idealno težo vašega psa. Pri izbiri hrane naj bo vodilo sveža in čim manj predelana hrana. Surova ali kuhana mesna prehrana z vklučevanjem surovih mesnatih kosti ter rahlo pokuhane zelenjave je eden od načinov, ki ustreza številnim psom. Pri tem morate biti previdni, da izbirate nizkokalorično, nemastno hrano in v obrok vključujete vlaknine. Slednje dajejo občutek sitosti, so vir fitohranil in so manj kalorične kot maščobe. Postopoma začnite povečevati telesne aktivnosti in pri tem upoštevajte zmožnosti in portrebe psa.

V primeru, da niste prepričani kako se lotiti hujšanja ali pa ima vaš pes specifične in kompleksne potrebe oz. bolezni, naj uravnavanje telesne teže poteka v sodelovanju in pod nadzorom veterinarja. Na ta način si boste zagotovili varno in učinkovito izgubo telesne teže pri vašem psu, bolje in lažje boste razumeli postopek ter uspešno dosegli cilj in obenem znali trajno vzdrevati podporen življenjski stil vašemu psu.

 

Vir: http://knjiznica.vf.uni-lj.si/PortalGenerator/Document.aspx?id=292

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja