Razlike med posameznimi načini hranjenja psov

hrana za pse

Hrana je ena izmed prvih tem s katero se bo srečal vsak pasji skrbnik. Izbira je res obsežna, od briketirane, konzervirane, kuhane, dehidrirane, surove hranem ipd. in lahko povzroči kar precejšnjo zmedo. Pri izbiri hrane in načinov priprave hrane morate najprej upoštevati zdravstveno stanje psa, ki lahko zahteva posebne prilagoditve. Pomembna je tudi starost in velikost ter aktivnost psa, saj vse to vpliva na izbiro sestavin, količino in energijsko bogatost obrokov. Dejavnikov je še kar nekaj, vendar če boste opazovali psa, upoštevali njegove potrebe in se prilagajali okoliščinam in tem primerno prilagajali hrano, bo to odlično vodilo.

Briketi

Najbolj poznana je briketirana hrana, ki bolj kot psom, ustreza hitremu načinu življanja. Ker je že pripravljenja, jo skrbnik lahko hitro natrese v posodico in je obrok pripravljen. Ni zahtevna za shranevanje in je na voljo v številnih okusih. Kljub praktičnosti se je potrebno zavedati, da gre za visoko predelano hrano, ki je zelo osiromašena s hranili, zato so ji dodani umetni vitamini in minerali, ipd. Izvor sestavin in kakovost le-teh ni znana, kar je še dodaten dejavnik za skrb.

Peleti

V zadnjem času se na trgu pojavljajo tudi peleti, ki so kakovostnejši kot briketi. Poleg tega da so praktični za hranjenja in shranjevanje pa je njihova prednost ta, da so obdelani na nižjih temperaturah in se zato ohranili dosti več hranilnih snovi.

Tako briketi kot peleti spadajo med t.i. suho hrano, zato mora imeti pes vedno na voljo zadostne količine vode.

Surova hrana

Surova hrana ostaja v svoji osnovni obliki in je zato najbolj bogata s hranili. Priprava zahteva nekaj časa in znanja, a učinki tovrstneg hranjenja odtehtajo ves vloženi trud. Številni skrbniki se odločajo za komercialno pripravljeno hrano, ki jim prihrani čas in skrbi priprave, drugi pa obroke pripravljajo sami in jih tako kot pri kuhani hrani, lahko popolnoma prilagodijo potrebam in okusu svojega psa.

Prednosti hranjenja s komercialno pripravljeno surovo hrano:

 • prihranite čas priprave;
 • imate na voljo številne različne okus;
 • se izognete skbi o uravnoteženosti obroka, saj je na embalaži navedena vsebina in ali je obrok popoldn ali ne;
 • (morebitna) dostava hrane na dom.

Slabosti hranjenja s komercialno pripravljeno surovo hrano:

 • cenovno manj ugodno;
 • manj nadzora nad sestavinami;
 • manj možnosti prilagajanja vašemu psu.

Poleg kakovosti sveže hrane in možnosti izbire različnih vrst okusov ter dopolnil, so načini hranjenja psov s surovo hrano lahko zelo kreativni. Načinov priprave verjamem, da je skoraj toliko kot je skbrinkov in psov, vendar naj omenim najbolj znana:

 • BARF (biologically appropriate raw food) vključuje:
  • meso, organe, mesnate kosti;
  • zelenjavo, sadje, mlečne izdelka, jajca, semena;
  • prehranska dopolnila.
 • PREY (celoten plen) vključje:
  • celoten plen, vključno z vsemi notranjimi organi, krvjo, žlezami, dlako ali perjem.

Dehidrirana hrana

Dehidrirana hrana je pripravljena s sušenjem in pomeni, da je bila iz nje odstranjena tekočina. Prednost te hrane je, da je priročna, preprosta za shranjevanje in bogata s hranili. Za pripravo obroka je potrebno hrano namočiti s toplo tekočino ali neslano jušno osnovo in obrok je v nekaj minutah na voljo.

Konzervirana hrana

Zelo priljubljena oblika hrane so tudi konzerve, ki so na voljo v številnih okusih. Tako kot pri suhi hrani je shranjevanje in hranjenje dokaj preprosto. Bistveno razliko pa predstvlja odstotek vode, ki je v konzervirani hrani zelo visok in vpliva na vsebnost hranil. Ko izbirate konzervirano hrano bodite pozorni, da vsebujejo meso in ne stranskih proizvodov, je brez umetnih barvil in konzervansov ter po možnosti lokalnega izvora.

Kuhana hrana

Kuhana hrana zahteva dosti več časa in priprav kot zgoraj omenjeni načini hranjenja. Številni skrbniki se kljub temu odločajo za ta način, saj zagotavlja številne prednosti. Skrbnik ima pri izbiri in pripravi sestavin popoln nadzor, kar mu omogoča prilagajanje edinstvenim potrebam in okusu njegovega psa. Kuhana hrana je sveža, bogata s hranili in lahko prebavljiva in ključno vpliva na zdravje, dobro počutje in zadovoljstvo psa. Ker je treba v prehrano psov vključevati tudi kosti, je le-te treba vključevati posebej. Vse kosti, brez izjeme, morajo biti surove in ne kuhane (zaradi prebavljivosti in ker se s kuhanjem spremni sestava in se kosti drugače lomijo) ter mesnate (zaradi varnosti, saj le tako lahko zdrsnejo po požiralniku, brez da bi se kam zapičile).

 

Poleg omenjenih načinov hranjenja se skrbniki lahko odločajo za različne kombinacije, ki jih prilagajajo tako dnevnih potrebam psa kot drugim dejavnikom kot so letni časi, odhod na dopust, razpoložljivost različnih okusov in sestavin, sezonskost sestavin ipd.

 

Skrb je pomembna, vendar pa naj vas ne preobremeni, saj razen določenih izjem in tistih psov, ki imajo resne zdravstvene težave ali alergije in zahtevajo strogo upoštevanje navodil hranjenja, lahko ustvarajte in se ob pripravi zabavate in spoznavate, kaj vašemu psu najbolj ustrezna. Zagotovo tako za človeka kot za psa velja, da sveža in kakovostna hrana ključno vpliva na dobro zdravje in počutje  ter omogoča zadovoljstvo in radost vsem.

 

Viri:

-https://zdravpasjisvet.com/hranjenje-psov-s-surovo-hrano/

-https://www.nylabone.com/dog101/types-of-dog-food

-https://pupford.com/dehydrated-dog-food-ultimate-guide/

 

 

 

 

1 misel na “Razlike med posameznimi načini hranjenja psov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja