5 najpogostejših težav pri hranjenju psov s surovo hrano

5 najpogostejših težav pri hranjenju psov s surovo hrano

V izogib težavam, ki se lahko pojavljajo pri hranjenju psov s surovo hrano in zaradi česar se pogosto znajdemo pri veterinarju, omenjamo 5 najpogostejših in kako se jim na preprost način izognete. Glavno vodilo naj bo vedno vaš pes, ki ima svoje edinstvene prehranske potrebe in morebitne omejitve. Z upoštevanjem tega mu boste zagotovili najbolj ustrezno hrano in se odločili za zanj najprimernejši način hranjenja.

1.    Prebavne težave

Prebavne težave se pojavijo dokaj hitro in so jasen znak, da psu nekaj ne ustreza. Lahko je vzrok čisto preprost, kot je npr. da pes prehitro golta hrano in nato bruha. Lahko ste izbrali vrsto mesa, ki je vaš pes na prenaša dobro ali pa ste dodali v obrok preveč organov ali kosti. Številni skrbniki zaradi tega menijo, da surova hrana ni primerna za njihovega psa. Vsekakor je v teh primerih smiselno, da hrano uvajate postopoma in spremljate odziv psa. Dejstvo je, da nekateri psih surove hrane res ne prenašajo dobro in se težavam lahko izognemo tako, da hrano pokuhamo. Številni psi lahko z malo več pozornosti pri izbiri hrane, uspešno preidejo na surovo hrano.

2.    Hranjenje kosti

Kosti so zelo pomemben in nepogrešljiv del obroka, ki ne samo, da nudi ustrezna hranila, obenem dobro vpliva tudi na higieno ustne votline ter je zdrava zaposlitev za psa. Količina kosti v obroku naj bo omejena, saj bo sicer lahko prišlo do bolečega zaprtja in morebitnih hujših poškodb črevesja.

Pri tem velja posebno opozorilo, da so za hranjenje primerne le:

  • surove mesnate kosti – kost ni gola, ampak se je drži še nekaj mesa, kar omogoči, da lahko zdrobljena kost brez skbi, da bi se zapiščila, zdrsne po goltancu navzdol do želodca;
  • surove mesnate kosti, ki so primerne za vašega psa – izbrati morate kosti, ki jih vaš pes lahko zgrize, da niso prevelike, ne pretrde;
  • in da ste ob hranjenju s kostmi, vedno prisotni. Psu lahko kost ponudite ne le kot del obroka, ampak tudi kot t.i. rekreativno kost, kar pomeni, da je namenjena glodanju. Ko je kost obglodana, pa jo zavrzite.

3.    Goltanje hrane

Številni psi obožujejo surovo hrano, zato jo dobesedno pogoltnejo. Načeloma psi ne zgrizejo hrane tako kot ljudje, ampak v primerjavi z nami dosti bolj goltajo. To še ne pomeni, da bo vsako goltanje privedlo do težav, vendar pa tisti psi, ki obrok v nekaj sekundah samo pogoltnejo, pogosto tudi bruhajo. Težavam se lahko izgnete na več načinov in sicer:

  • hrano razrežete na manjše kocke in je razporedite po posodi;
  • namesto enega, ponudite raje dva obroka (kar je zaradi količine hrane in drugih morebitnih težav, tudi sicer priporočljivo). Nikako pa hrane ne razdelite na preveč obrokov, ker se pes tako ne bo mogel najesti in boste dosegli ravno obraten učinek;
  • hrani lahko dodate več vlaknin, ki dajejo občutek sitosti;
  • kosti ob hranjenju držite v roki in naj pes postopoma grize in odgrizne kose mesa in kosti – v teh primerih so zelo priročne perutnice, bedra, vratovi (odvisno od velikosti psa).

4.    Pes noče jesti surove hrane

Nekateri psi surovo hrano preprosto zavračajo, ne glede na to, koliko se trudite s pripravo obrokov. Razlog je lahko v tem, da surove hrane ne prepoznajo kot hrano, ker so navajeni le na suho hrano. Morda jih zmoti drugačen okus ali tekstura hrane, lahko so bolj izbirčni in morate najti okuse, ki jim ustrezajo. Morda imajo težave z zobmi in ne morejo gristi kosti. Vsekakor ne vrzite puške v koruzo in raziščite, zakaj pes zavrača hrano ali pa poglejte, kako si lahko pomagate, da bo pes surovo hrano sprejel.

5.    Higiena surove hrane

Najpogosteje skrbnike skrbi, da se bodo psi pri hranjenju s surovo hrano okužili z različnimi paraziti in bakterijami, ki so (lahko) prisotne v surovem mesu ali pa se bodo okužili sami. Skrb naj bo dobro vodilo, da ste pri izbiri in pripravi hrane pozorni na:

  • vir iz katerega hrana prihaja – meso naj bo veterinarsko pregledano;
  • izgled, vonj in kakovost hrane – hrana naj bo sveža in kakovostna, kajti ne velja, da je za psa dobo kar koli;
  • način na katerega je bila hrana pridelana – izgobajte se masovni vzreji.

Pri pripravi hrane bodite vedno pozorni, da uporabljate čist pribor in površine, da po uporabi vse omenjeno dobro operete in razkužite ter si operete roke. S hrano torej ravnajte tako, kot da jo pripravljate zase. Več o tem preberite tukaj.

Eden od načinov, kako se izogniti različnim zajedavcem je tudi, da hrano za določeno obdobje zamrznete in jo šele nato ponudite. Različne vrste mesa in ribe zahtevajo različne dolga obdobja zamrzovanja. Če upoštevate, da je hrana zamrznjena štiri tedne, jo lahko varno hranite.

Pomemben dejavnik so tudi bakterije, ki zdravim psom in ljudem, ob upoštevanju higienskih pogojev za pripravo svežega mesa, niso nevarne. Težave se lahko pojavijo pri bolnih psih, ki že sami po sebi zahevajo več skrbi in pozornosti, kot tudi pri starešjih in bolnih, ki imajo težave z imunskim sistemom.

Vedite, da so okužbe možne, vendar pa niso vezane le na surovo hrano, ampak na kakovost hrane in način priprave ter upoštevanje higiene in zdravstvenega stanja psa. Torej, z odgovornim ravnanjem se tem težavam z lahkoto izognete in psu ponudite kakovostno hrano.

 

V izogib težavam …

Ko se kot skrbniki psov odločamo za zamenjavo hrane oz. za nov način hranjenja, se je potrebno na to dobro pripraviti. Tovrsten način hranjenja zahteva precej znanja in organizacije, kar številne skrbnike odvrne od pripravljanja surovih obrokov. Zagotovo ni tako preprosto kot če nasujemo v skledo posodico briketov, ima pa številne prednosti in znatno vpliva na kakovost pasjega življenja. Kot že dolgo dobro vemo, je hrana bistvena pri ohranjanju oz. vzpostavljanju zdravja, dobrega počutja in vpliva na dolgoživost naših štirinožnih prijateljev.

Kot vidite, se z odgovornim in ustreznim odnosm do priprave in izbire hrane kot upoštevanjem edinstvenih potreb in okoliščin tako ljudi kot psov, lahko izognete težavam in svojim psom zagotovite odlične obroke v katerih bodo užvali in (p)ostali zdravi.

 

Viri:

https://www.caliraw.com/blogs/raw-dog-food-blog/most-common-raw-feeding-mistakes

https://pets.webmd.com/dogs/features/raw-dog-food-dietary-concerns-benefits-and-risks

https://rawbistro.com/blogs/raw-bistro/is-raw-dog-food-safe

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja