Surova hrana kot ustrezna podpora pozimi

Surova hrana kot ustrezna podpora pozimi

Zima je najhladnejši čas v letu in četudi letos ni posebnega mraza, nižje temperature vseeno vplivajo na počutje in zdravje psov. Hlad ima največji učinek na ledvice, mehur, ušesa, grlo in na starejše pse. Pri podpori zdravja psov si lahko v tem času pomagate tudi z izbiro ustrezne hrane, dodatkov in zelišč.

Kot smo v enem od člankov že omenjali, ima hrana poleg hranilnih vrednosti, okusa, ipd. tudi energijske lastnosti, ki telo grejejo ali hladijo oz. imajo nevtralen učinek.  Kaj mislim s tem? Najbrž si lahko predstavljate, da v hudi vročini ne boste za kosilo izbrali sarme in krompirja ali pa pozimi jedli le solato, saj vam tovrstna hrana ne bo zagotovila potrebne energije. In enako velja za pse.

Hrana, ki greje telo

Ker surova hrana že sama po sebi hladi, je toliko bolj dobrodošlo vedeti katere vrste mesa, zelenjave in drugih živil izbrati in tudi na ta način podpreti telo. Pri izbiri je lahko odlično vodilo da izbirate sezonsko, vsaj pri zelenjavi in sadju, kajti takrat imajo plodovi največjo hranljivo vrednost, so najbolj sveži in lahko ponudijo največ.

Živila, ki grejejo:

  • meso in ribe (jagnje, ovčetina, koza, divjačina, piščanec, puran, fazan, sardele, postrvi)
  • organi (goveje ledvice, jetra)
  • zelenjava (ohrovt, buče, sladki krompir, peteršilj)
  • začimbe (cimet, kurkuma, ingver, česen)
  • ostalo (orehi, kokosovo olje, jajca, med)

Poleg naštetega si lahko pomagate s tem, da k obrokom dodate kostno juho, ki je lahko prebavljiva in je odlično krepčilo, še posebej za tiste pse, ki pozimi manj pijejo. Priporočljivo je, da je vsa zaužita tekočina na sobni temperaturi, lahko pa psom občasno ponudite tudi malo nesladkanega toplega kompota ali nezačinjene juhe.

Kako postreči surovo hrano pozimi?

Ne glede na letni čas je potrebno paziti na temperaturo hrane, kar velja posebej pozimi. Hrana naj bo pred hranjenjem na sobni temperaturi, lahko občasno tudi rahlo pokuhana (v primeru oslabelega imunskega sistema ali hudega mraza).

Poleg zunanjih okoliščin je vedno potrebno upoštevati posameznega psa in se prilagoditi njegovim individualnim potrebam kot so starost, raven aktivnosti, zdravstveno stanje, intolerance ali alergije, okus, izpostavljenost vremenskim pogojem .…

Z upoštevanjem individualnih potreb in prilagajanjem hrane glede na različna obdobja v letu, lahko psom znatno olajšate težave ter okrepite zdravje. Na ta način pripomorete k boljšemu počutju in uspešno kljubujete staranju ter nastanku bolezni.

Surova hrana kot ustrezna podpora pozimi

Vir:

https://www.mypetnutritionist.com/post/how-traditional-chinese-medicine-can-help-my-dog

https://ivcjournal.com/tcvm-preventive-seasonal-medicine-pets/

Naslovna slika: Pexels

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja