Intervju s pasjo stomatologinjo: Skrb za zdrave pasje zobe

Zdravi psi zobje po zaslugi surove hrane za pse Good4Dogs

Skrb za zdrave pasje zobe je bistvena za dobro počutje in zdravje vašega psa. O tem smo govorili s specialistko veterinarske stomatologije, Ano Nemec. Ana je docentka na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer poučuje študente veterinarske medicine stomatologijo, na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete pa skrbi za zdravje ustne votline in zob psov in mačk. Svoje poslanstvo Ana uresničuje z delom na Kliniki za male živali in v svojem podjetju ananemec.si.

 

Kako pogoste so bolezni zob in ustne votline pri psih? Jih je težko odkriti?

Bolezni ustne votline in zob so pri živalih izjemno pogoste, a velikokrat neopažene, živalim pa povzročajo bolečino in jim slabšajo kakovost življenja. Odkrivanje bolezni ustne votline in zob je pri živalih le redko enostavno, zato je nujen natančen pregled zob in obzobnih tkiv, ko je žival v splošni anesteziji. Prav tako je nujno rentgensko slikanje zob z dentalnim rentgenom, nemalokrat pa tudi uporaba naprednejših slikovnih tehnik, kot je računalniška tomografija (CT). Samo tako se lahko odločimo, katero zdravljenje bo za žival potrebno in kakšna skrb za pasje zobe je potrebna.

 

Katere bolezni so najpogostejše?

Daleč najpogostejše so bolezni obzobnih tkiv oziroma parodontalne bolezni. Najnovejše študije opisujejo, da ima parodontalno bolezen praktično vsak pes, zlasti male in kratkogobčne pasme, že zelo zgodaj v življenju. Parodontalne bolezni so po navadi kronične, povzročajo pa jih bakterije in drugi mikroorganizmi v zobnih oblogah. Pomembno je vedeti, da je bolezen ozdravljiva, dokler je vnetje omejeno na dlesen. Le to imenujemo gingivitis. Ko vnetje napreduje in povzroči propad obzobnih tkiv oziroma parodontitis, je bolezen večinoma nepovratna in sčasoma vodi v izgubo zob. Preventiva je ključnega pomena, pri čemer je dnevno ščetkanje zob najučinkovitejše.

 

Si pes ob grizenju kosti ali trdih predmetov lahko zlomi zobe?

Da, lahko. Razlogov za zlome zob je več, najpogosteje pa so posledica grizenja trdih priboljškov in igrač – torej lahko veliko zlomov zob preprečimo. Zlomi zob najpogosteje prizadenejo »strateške zobe« pri mladih živalih. To so zgornji grabilci in četrti premolarji, spodnji grabilci in prvi molarji. Vsak zlomljen zob je potrebno pregledati in rentgensko slikati. Če se ugotovi bolezen zobne pulpe (endodontska bolezen), je tak zob nujno zdraviti.

 

Katere so še druge pogoste težave z zobmi pri psih?

Pri psih pogosto diagnosticiramo tudi resorpcijo (raztapljanje) zob, zaostale mlečne zobe, nepravilen ugriz, neizrasle zobe ter različna vnetja in rakave spremembe. Redni obiski pri veterinarju, zgodnje prepoznavanje in ustrezno zdravljenje bolezni so torej ključnega pomena, da živalim zagotovimo zdravje in dobro počutje.

 

Webinar: ustrezna skrb za pasje zobe

Več o tem, kako skrbeti za zdrave pasje zobe in ustno votlino, pa bo Ana govorila na brezplačnem webinarju, v torek, 23. 5. ob 18. uri preko Zooma. Več informacij o webinarju in prijava pa tukaj.pasje zobe

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja