Ovčetina, odlična za občutljive pse

Ovčetina, odlična za občutljive pse

Eno glavnih vodil pri pripravi surove hrane je raznolikost živil, tako mesa in organov kot zelenjave, sadja in drugih dodatkov. Kljub vsemu pa nekateri psi vseh sestavin ne prenašajo dobro oz. imajo celo alergije. Te se lahko kažejo na različne načine, na primer praskanje, prebavne težave, različna vnetja ipd. Ker hranjenje s surovo hrano že samo po sebi zahteva več zavedanja, so tisti skrbniki, ki hranijo na ta način, največkrat tudi precej pozorni na to, kako se njihov pes odziva na različne vrste hrane.

Ovčje meso

Ovčje meso kot eno od izbir vira beljakovin, je zelo primerno za tiste pse, ki slabo prenašajo druge vire rdečega mesa ali pa trpijo zaradi intoleranc ali alergij. Je odličen vir kakovostnih beljakovin, poleg tega je lahko prebavljiva ter bogata z minerali kot so železo, cink in selen ter vitamini B12 in B3. Vsa ta hranila blagodejno vplivajo na proizvodnjo krvnih celic, varujejo celice pred propadanjem, spodbujajo nastanek encimov, vplivajo na delovanje hormonov ipd.

Organi

Ko govorimo o organih, moramo vedeti, da so ti izjemno bogati s hranili, zato jih moramo vedno ponuditi v majhnih količinah (približno 10 % obroka). Vsekakor pa so organi kot so npr. jetra, ledvice, srce nujno potrebni za uravnotežen obrok saj zagotavljajo pomemben vir vitamina A za zdrave oči in vitominov B kompleksa kot aminokislin kot je npr. taurin, ki blagodejno deluje na delovanje srca in možganov ter mineralov kot sta baker in železo, ki sta pomembna za dobro delovanje metabolizma, krepkost vezivnih tkih ter proizvodnjo hemoglobina.

Ovčji vampi

Zaslužijo posebno mesto v pasji prehrani, saj so lahko prebavljivi, so dober vir encimov in probiotikov in so odlična hrana za podporo optimalni črevesni flori. Za skrbnike so zaradi svojega vonja malce manj prijetni, so pa zato odlična poslastica za večino psov.

Kosti

Tudi mesnate kosti so obvezen del obroka, ki poleg tega, da si psi z njimi čistijo zobe, zaposlijo možgane, zagotavljajo pomembne minerale kot sta kalcij in fosfor, ki sta nujno potrebna za zdravo okostje in zobe. Še posebej to velja za mladičke, ki so v fazi razvoja in telo potrebuje dosti več hranil. Pri izbiri kosti je zelo pomembno, da izberete kosti, ki so primerni velikosti vašega psa ter da ste pri hranjenju vedno pozorni, saj nekateri psi grizljajo počasi in previdno, pri drugih pa bi se lahko zgodilo, da bi po nesreči pogoltnili celo kost. Nikoli pa ne hranite golih, kuhanih, nalomljenih ali ostro rezanih kosti, saj lahko pride do resnih, če ne usodnih poškodb, katerim se z malo pozornosti lahko zelo lepo izognete.

V ponudbi Good4Dogs najdete kar tri izdelke iz ovčetine: pripravljen obrok Good4Dogs, mleto ovčetino za pripravo samostojnih obrokov in mlete ovčje kosti. Vsi so izdelani iz kakovostnega in 100% naravnega mesa, brez dodatkov in konzervansov. Ponudbo poglejte tukaj.

Maščobe

Ovčetina je pogosto zelo bogata z maščobami, ki pa so za večin psov lahko vir številnih prebavnih težav in obolenj kot je pankreatitis. Kljub temu, da so maščobe eno glavnih hranil v pasji prehrani, je treba biti pozoren, da le-teh ni preveč. Ovčetina je zato zelo primerna za aktivne in mlade pse, ki potrebujejo veliko energije.

Pašna ovčetina

Zelo pomemben dejavnik, ki ga nikakor ne smemo spregledati, je tudi način vzreje živali, ki ključno vpliva na kakovost mesa. To pomeni, da imajo pašne  živali same po sebi boljše življenjske razmere, boljšo hrano in s tem je meso dosti bolj bogato s hranili in ima obenem ustrezna razmerja med njimi. Posledično s tako pridelano hrano veliko lažje krepimo zdravje psov in ponudimo okusne obroke.

 

Viri:

https://www.petcubes.com/blogs/articles/lamb-dog-food

https://www.purepetfood.com/help/can-dogs-eat-lamb

https://blog.myollie.com/is-lamb-good-for-dogs/

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja