Težave s sklepi pri psih

Težave s sklepi pri psih

Težave s sklepi pri psih so pogosta zdravstvena težava, še posebej, ko se starajo. Obstajajo različne težave s sklepi, ki prizadenejo pse, od blagega neugodja pa do hudih bolečin, ki lahko ovirajo gibanje. Simptomi največkrat vključujejo šepanje, okorelost, nepripravljenost za gibanje, bolečino in težave pri vstajanju ali posedanju, možnosti zdravljenja pa so različne. V kolikor opažate, da ima vaš kuža težave s sklepi, se posvetujete z veterinarjem, da ugotovite osnovni vzrok in pripravite ustrezen načrt zdravljenja.

Najpogostejši razlogi za težave s sklepi pri psih

Psi imajo težave s sklepi zaradi različnih razlogov, od staranja, prekomerne teže, genetskih dejavnikov, poškodb in bolezni. Težave so pogostejše pri starejših in tistih s predispozicijo za določene bolezni sklepov, kot so displazija kolka, artritis in osteoartritis. Pri mladih psih poleg naštetih dejavnikov na zdravje sklepov vpliva prekomerna telesna aktivnost in neustrezna prehrana.

Težava s sklepi lahko vašemu kužku povzroča hude bolečine, oteži gibanje in omeji aktivnosti, zato je skrb za zdrave in gibljive sklepe ključnega pomena za njihovo splošno dobro počitje. Preventiva, pravilna prehrana, prava mera ter prilagojene aktivnosti in redno pregledovanje in zdravljenje sklepov lahko določene težave preprečijo ali omilijo. Še posebej bodimo na sklepe psov pozorni pozimi ter ob mrzlem in vlažnem vremenu, ki težave še poslabšajo.

Kako prepoznate težave s sklepi pri psu?

Največkrat vaš kuža trpi za težavami s sklepi, če opažate, da:

 • težko, previdno in počasneje hodi ali celo šepa,
 • težko vstane in sede,
 • se preteguje več kot običajno,
 • se boji gibanja in ne hodi več rad na sprehode,
 • je manj aktiven in igriv.

V kolikor opažate nenavadno vedenje oz. enega ali več zgoraj omenjenih znakov, ga morda pestijo bolečine v sklepih. V tem primeru  svetujemo, da obiščete veterinarja, ki bo ugotovil razloge za težave ter predpisal ustrezno zdravljenje.

Nekatere najpogostejše genetske in degenerativne bolezni ter vnetne težave sklepov pri psih

 • Displazija kolčnega sklepa je genetska bolezen, ki lahko povzroči težave z gibanjem in bolečino v kolčnem sklepu.
 • Artritis je degenerativna bolezen sklepov, ki se kaže v obrabi hrustanca in kostnega tkiva ter povzroča bolečino, oteklino in omejeno gibljivost.
 • Displazija kolkov je genetsko pogojena bolezen, pri kateri se zgornja hrustančna plast kolka razvija napačno.
 • Tendinitis je vnetje tetive, ki povezuje mišico in kost.
 • Osteoartritis je najpogostejša oblika vnetja sklepov, simptomi, kot so šepanje pa so še posebej izraziti ob ležanju in hladnem ter slabem vremenu.
 • Revmatoidni artritis je vnetna bolezen hrustanca in kostnega tkiva.
 • Ankilozirajoči spondilitis je vnetna bolezen, ki vpliva na hrbtenico in druga sklepna tkiva.
 • Revmatoidni faktor je avtoimunska bolezen, ki lahko povzroči težave z več sklepi.

Zdravljenje degenerativnih in vnetnih bolezni sklepov

Dobra novica je, da je degenerativne in vnetne bolezni sklepov pri psih mogoče zdraviti. Terapije največkrat vključujejo:

 • zdravljenje z s protivnetnimi, nesteroidnimi zdravili ali kortikosteroidi,
 • fizioterapijo, ki pomaga pri obnovi funkcije sklepov in izboljšanju mobilnosti psa. Fizioterapija pomaga pri zmanjševanju bolečin in izboljšanju gibljivosti vašega psa;
 • prehrano z visoko vsebnostjo beljakovin in hranil, ki lahko pomaga pri obnovi tkiva v sklepih,
 • spremembo življenjskega sloga, kot so omejevanje aktivnosti in primerna aktivnost, ki ohranja težo in krepi mišice, ki podpirajo sklepe;
 • uporabo pomožne opreme, kot so ortopedske blazine, podporno opremo za noge ali dvigala za težko dostopna mesta, da pomagate vašemu psu pri gibanju;
 • operacijo.

 

Pomembo je, da bolezen zdravite čim prej in upoštevate priporočila veterinarja. Genetskih bolezni pri psu žal ne moremo zdraviti, lahko pa s pravilnim zdravljenjem, ustrezno oskrbo in zdravo prehrano simptome lajšamo.

Več o težavah s sklepi pri psih boste lahko izvedeli na brezplačnem webinarju, v torek, 28. 2. 2023 on 18. uri, ki ga organiziramo skupaj z pasjo kliniko Dogs4motion. Webinar bo potekal prek spleta. Več o vsebini webinarja in prijave najdete na povezavi

zdravje sklepov pri psih

 

 

 

 

 

Nikoli ne zamudite naših novic

* Obvezna polja
Good4Dogs d.o.o., dajete privolitev za obdelavo osebnih podatkov, za namene neposrednega ozaveščanja in trženja produktov in storitev ter prilagojenih ponudb preko elektronskih medijev.
Dano privolitev lahko kadarkoli prekličete s klikom na povezavo "odjavi se" v katerem koli sporočilu, ki ga boste prejeli od nas ali pisno pošljete zahtevo na naslov podjetja: GOOD4DOGS d.o.o. Trata XIII 2, 1330 Kočevje, ali nas kontaktirate na info@good4dogs.eu.
GOOD4DOGS d.o.o. se zavezuje, da bo prenehala z obdelavo osebnih podatkov najkasneje v roku 15 dni od prejetega preklica.
Za več informacij o politiki zasebnosti za obdelavo osebnih podatkov obiščite našo spletno stran.
S klikom na spodnji gumb soglašate z obdelavo vaših podatkov v skladu z našo politiko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja