Intervju: Veterinarka Jana Gams o težavah s sklepi pri psih

jana gams

Veterinarka Jana Gams, dr. vet. med, odgovarja na vprašanja o težavah s sklepi pri psih

Vse se je začelo pred dvajsetimi leti, ko je veterinarka Jana Gams, danes tudi uspešna podjetnica, dobila svojega prvega psa, višavskega terierja. Ljubezen do živali, še posebej psov, jo je spontano vodila na študij veterine v Ljubljani in kasneje na podiplomsko izobraževanje za rehabilitacijo in fizioterapijo psov na Univerzo v Tennesseeju. Danes v svojem centru za veterinarsko rehabilitacijo in športno medicino psov Dogs4motion pomaga predvsem psom, ki potrebujejo rehabilitacijo po operaciji, poškodbi ali zaradi starosti. Lastniki svoje kužke pripeljejo od vsepovsod, tudi iz tujine, saj je to edini center v Sloveniji in daleč na okoli, ki na enem mestu omogoča raznovrstne fizioterapevtske storitve za pse. Jana je tudi ustanoviteljica Dogs4motion Academy, mednarodne platforme za izobraževanje lastnikov športnih in delovnih psov.

Z Jano smo se pogovarjali o najpogostejših težavah s sklepi pri psih, o tem, kako jih pravočasno odkriti, da je lahko zdravljene učinkovito in katere preizkušene metode so se v njihovi kliniki izkazale za najuspešnejše. Z nami je delila svoje bogate izkušnje. Vabljeni k branju.

Katere so najpogostejše težave in bolezni gibalnega sistema pri psih, s katerimi se srečujete pri vašem delu?

Vsekakor so med najpogostejšimi težavami gibalnega sistema kronična degenerativna sklepna stanja, kot so displazije kolkov, komolcev, ramen, pa tudi spondiloze hrbtenice in artritisi ostalih sklepov. Začetna vnetja sklepov vodijo v bolečino, na dolgi rok pa se odražajo v obliki artritičnih sprememb na sklepih ter posledičnih omejenih sposobnostih gibanja in vključevanja v naše skupne aktivnosti. Naslednja najpogostejša težava so poškodbe križnih kolenskih vezi ter hernije medvretenčnih diskov. Vsa ta stanja vodijo v kronično bolečino, zaradi česar negativno vplivajo na telesno in mentalno počutje naše živali.

Kako se naštete težave pokažejo?

Simptomi bolezni in poškodb se lahko začnejo kazati zgolj z občasnim šepanjem po aktivnosti ali zjutraj, s težavami pri vzpenjanju po stopnicah ali obotavljanju pri skoku v avto. Sčasoma lahko bolečine postanejo vseskozi prisotne in živalim povzročajo stres, oboje pa močno prizadenejo njihovo dobrobit. Tudi na webinarju Težave s sklepi pri psih, ki ga pripravljamo skupaj z Good4dogs, bomo govorili o teh znakih kroničnih bolečin, ki jih lahko prepoznamo in še pravočasno ukrepamo.

Kako pristopate k zdravljenju naštetih težav in bolezni? Kakšni so rezultati?

K boleznim in poškodbam gibalnega sistema psov v našem centru Dogs4motion pristopamo celostno (rehabilitacija po kirurških obravnavah ali kot konzervativna metoda zdravljenja): naslovimo primarni vzrok, kot tudi vse morebitne kompenzatorne posledice, ki se pojavijo zaradi spremenjenega gibanja in posledičnega preobremenjevanja drugih, sicer še zdravih delov telesa. Pri tem si v namen lajšanja bolečin in izboljšanja gibalnih sposobnosti pomagamo s širokim naborom fizioterapevtskih tehnik, kot so manualne tehnike masaž in mobilizacij sklepov, laserska terapija in fokusni globinski udarni valovi, hidroterapija (vadba v kontroliranem vodnem okolju podvodne steze) ter s programom ustreznih vaj za krepitev mišic in izboljšanje propriocepcije (zavedanja položaja telesa). Velik poudarek dajemo na izobraževanju lastnikov, da znajo ustrezno prilagoditi življenjsko okolje ter dnevne aktivnosti, ter s tem ustrezno vzdrževati izboljšano počutje njihovega psa.

 

Rezultati fizioterapevtske obravnave omogočajo lajšanje bolečin in izboljševanje gibljivosti, s tem pa tudi izboljšanje splošnega počutja živali. Vsekakor pa so rezultati odvisni tudi od kroničnosti procesov (dlje časa, kot neka težava že traja, dalj časa potrebujemo, da pridemo do vidnega izboljšanja) in realne prognoze glede na diagnozo, o kateri se dodobra pogovorimo tudi z lastnikom.

Kako lahko skrbnik psa poskrbi za zdrave sklepe psa? Kaj je tisto, kar mora vedeti in kako je pri tem pomembna preventiva?

Največjo vlogo pri zdravju sklepov našega psa ima genetika. Sočasno s tem pa je izjemnega pomena tudi preventiva. Pri tem govorimo predvsem o treh stvareh. Na prvem mesti je skrb za ustrezno gibanje. Tako za mlajše kot starejše pse izbiramo aktivnosti, ki ne preobremenjujejo sklepov. Pri zdravih aktivnih psih pa poskrbimo, da bodo njihove dejavnosti čim manj tvegane: na primer, tek za žogicami zamenjamo z igro vlečenja ali pa z iskanjem skritih žog. Na drugem mestu je skrb za ohranjanje ustrezne telesne teže. Izognimo se prekomerni obremenitvi na sklepe zaradi dodatnih kilogramov ter poskrbimo, da bodo naši psi fit (tudi kondicijsko). Naj tu omenim pomen ustrezne prehrane, ki naj bo kakovostna in v ustreznih količinah. In ne nazadnje, poskrbite za redne preventivne preglede psov. Z rednimi preventivnimi pregledi mišično skeletnega sistema lahko morebitne težave pravočasno odkrijemo in začnemo naslavljati v zgodnjih fazah, ko so možnosti za uspeh večje. Vsekakor pa velja, da ohranjanje zdravega aktivnega življenjskega sloga pomaga upočasniti nastanek težav, kot so artritis in atrofija mišic, ohranja pasje sklepe gibljive, pomaga pri vzdrževanju primerne telesne teže in jih mentalno zaposli.

Ali lahko tudi hrana vpliva na zdravje sklepov? Kakšno hrano priporočate, kaj naj pes jé?

Prehrana ima velik vpliv na zdravje živali. Ustrezne hranilne snovi so potrebne za zdrav razvoj in optimalno delovanje organizma. V sodobnem razvitem svetu so pomanjkanja hranilnih snovi sicer zelo redka, preobilje pa prav tako lahko prinese svojevrstne težave. Zato naj ob tem omenim posledice, ki jih prinaša dolgotrajna prekomerna telesna teža. Ne le, da debelost v organizmu predstavlja stres in povod za številne, tudi sistemske bolezni, povečana teža predstavlja tudi dodatno obremenitev na sklepe in hrbtenico ter s tem njihovo predčasno prekomerno obrabo.Kakovostna prehrana v ustreznih količinah je nujno potrebna. Manj kot je procesirana, boljše je.

Lahko pri ohranjanju zdravja ali lajšanju težav pomagajo tudi prehranski dodatki?

Prehranski dodatki imajo svoje mesto v prehrani pri vseh stanjih, ki potrebujejo dodatno podporo. Če govorimo o težavah s sklepi, lahko najdemo precej širok nabor komercialno dostopnih pripravkov. Ti vsebujejo snovi, ki dokazano pomagajo zmanjševati vnetja v sklepih (MSM, viri esencialnih maščobnih kislin, kurkumin, boswelia, itd.), nudijo zaščito hrustanca (glukozamin, hondroitin, GAG), oziroma vsebujejo gradnike za boljšo obnovo veznih tkiv (kolagen) in jih priporočamo, v kolikor imajo psi povečano potrebo po njih (v primeru že znanih težav s sklepi, kot tudi pri povečanih obremenitvah zelo aktivnih psov).

 

Več o težavah s sklepi pri psih boste lahko izvedeli na brezplačnem webinarju, v torek, 28. 2. 2023 on 18. uri, ki ga organiziramo skupaj z pasjo kliniko Dogs4motion. Webinar bo potekal prek spleta. Več o vsebini webinarja in prijave najdete na povezavi

zdravje sklepov pri psih

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja